Laboratorní výsledky mykotoxinů v pivu se s dTestem neshodují

Chmel

Minulý týden proběhla médii zpráva o přítomnosti mykotoxinů u některých druhů piv. Podle výsledků dTestu byly u dvou piv z náchodského pivovaru nalezeny zvýšené hodnoty těchto látek. Vzhledem k tomu, že vzorky všech piv uveřejněných v dTestu jsou po dobu jejich trvanlivosti skladovány, odeslal je pivovar na rozbory do akreditované laboratoře Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Brně. Výsledky rozborů potvrdily očekávání, že výše hodnot stanovených mykotoxinů jsou násobně nižší, než byly hodnoty uvedené v článku časopisu dTest. Potvrdil se tak fakt, že piva z náchodského pivovaru lze konzumovat bez jakýchkoliv obav. Pivovar PRIMÁTOR se navíc rozhodl proti nařčení dTestu aktivně bránit a na základě těchto výsledků měření připravuje podání žaloby na časopis dTest za šíření klamavé zprávy.

Pro informaci - nejvyšší z naměřených hodnot dle dTestu dosáhl PRIMÁTOR Rytířský 21% s 64 µg/l mykotoxinů. Akreditovanou laboratoří však bylo stanoveno číslo násobně nižší – 14,5 µg/l. Další pivo PRIMÁTOR Polotmavý 13% obsahoval dle dTestu 42 µg/l, avšak laboratoř naměřila jenom16,7 µg/l. Ředitel pivovaru Josef Hlavatý k výsledkům VÚPaS uvedl: „Už samotná interpretace a prezentace výsledků testu je zavádějící. Hodnota zjištěných mykotoxinů by měla být vztahována k obsahu alkoholu v pivu, ten totiž vypovídá o vlastní konzumaci a v tomto světle pak výsledky vypadají naprosto jinak. Zajímavostí je jistě i fakt, že přestože v rámci výrobního procesu pracujeme neustále se stejnými slady od jediného dodavatele, další náchodská piva v testu dopadla dobře. Potvrdily se rovněž i průběžné výsledky monitorovacích rozborů sladařů z minulé sklizně ječmene, kde úroveň těchto cizorodých látek byla jedna z nejnižších za poslední roky a rozhodně neodpovídala hodnotám zjištěným dTestem“.

Povinnost sledovat podobné látky není u piv legislativně stanovena a nejsou nastaveny ani jejich maximální limity. Mykotoxiny se do piva dostávají z obilí a následně ze sladů. Jejich monitoring proto mají na starosti pěstitelé a výrobci sladů. Odebírající pivovary nemají laboratoře se složitou technikou a časově náročné a drahé rozbory si nemohou dovolit. Podle ředitele Hlavatého by se pozornost podobných testů měla zaměřit především na základní potraviny, v nichž je obsah mykotoxinů  mnohdy mnohonásobně vyšší než v pivu a navíc je konzumuje celá populace včetně dětí.

V náchodském Deníku vyšel zajímavý rozhovor k tématu s toxikologem Františkem Malířem o výskytu mykotoxinů v pivu. Článek si můžete přečíst zde.

Zde si můžete prohlédnout výsledky laboratorní zkoušky, který vypracoval výzkumný ústav pivovarský a sladařský.

Je Vám více než 18 let?
Osobám mladším 18-ti let bude zobrazena stránka s omezeným obsahem. Děkujeme za pochopení.
Pivovar PRIMÁTOR a.s.